21.07.18

Molde Domkirke

Moldejazz Maria Schneider

Buy Ticket

Maria Schneider med Trondheimsolistene og Eir Inderhaug
Årets Artist In Residence Maria Schneider gjør en unik avslutningskonsert i Molde Domkirke sammen med Trondheimsolistene som for anledningen er utvidet med blåsere fra Luftsforsvarts musikkkorps og Ensemble Denada. Solist er en av Norges fremste sangere, Eir Inderhaug. Verkene som fremføres er Maria Schneiders Grammy-belønnende «Winter Morning Walks» og «Carlos Drummond de Adrade Stories»

Molde er jazzbyen der prestesønnen Bjørnson tilbragte sine ungdomsår, og har en litteraturfestival som bærer hans navn. Slik sett er det helt naturlig at årets Artist in residence avslutter i Molde Domkirke med musikk som tar utgangspunkt i to av det amerikanske kontinentets store poeter, Ted Kooser og Carlos Drummond de Adrade. Kooser hadde hederstittelen «Poet Laureate» ved Library of Congress fra 2004 - 2006 og er fortsatt aktiv. Hans brasilianske kollega Carlos Drummond de Adrade døde i 1987, og var en av Brasils mest kjente diktere. Dikterne har det til felles at deres poesi er forankret i hverdagshendelser og lokale miljøer.

At en amerikansk jazzkomponist som Maria Schneider skriver fantastisk musikk for sopransolist og kammerorkester er ikke rart. Arven fra den europeiske kunstmusikken er en av jazzens byggesteiner, og linjen fra Duke Ellington til Maria Schneider's mentor Gil Evans er ikke lang. Ellington selv var fascinert av den musikalske impresjonisten Claude Debussy. Noe han hadde til felles med de spanske komponistene Manuel de Falla og Joaquín Rodrigo - som igjen var sentrale inspiratorer for Gil Evans. Flere amerikanske kritikere mener at Maria Schneider med albumet «Winter Morning Walks» har plassert seg som en av USA's største nålevende komponister.

Sangsolist er Eir Inderhaug. Hun er sopran og har etablert seg som en av Norges fremste sangere. Hun er en svært ettertraktet solist både i Norge og på europeiske operascener. Hun ble i 2014 tildelt kritikerprisen, og har hatt stor fremgang med rollen som Gepopo og Venus i Le grand macabre ved Komische Oper i Berlin, Det Kongelige Teater i København og Den Norske Opera & Ballett. Hun er også kjent for sin tolkning av Solveig i Peer Gynt-spelet på Gålå.

Kveldens orkester består av TrondheimSolistene, utvidet med blåsere fra Luftforsvarets Musikkorps og Ensemble Denada. Sangene i syklusen «Winter Morning Walks» er kammermusikk med elementer av jazz, mens «Carlos Drummond de Adrade Stories» har en større og litt mer tradisjonen besetning. Som en kuriosa kan det også nevnes at kveldens spillested Molde Domkirke ble innviet i 1957. Samme år som albumet «Miles Ahead» med Gil Evans og Miles Davis kom ut. Et album som har påvirket jazzhistorien, og som i stor grad viser slektskapet mellom jazz og europeisk kunstmusikk.