07.07.18

Træna

Trænafestivalen med Moddi


Buy Ticket

Pål Moddi Knutsen har stått der før. I 2010 trollbandt den unge singer/songwriteren Trænafestivalens publikum med sanger om havet, kysten og livet som øyboer. Når han nå kommer tilbake til Sanna, sammen med en kvartett fra Trondheimsolistene, er budskapet og sangene noe helt annet.

På sitt siste album «Unsongs» har Moddi oversatt og gjendiktet forbudte og sensurerte røster fra hele verden. Der Moddi tidligere var mest kjent for å synge om fjærestein og fisk, har Unsongs-prosjektet bragt senjaværingen til Vietnam, Libanon, Chile og USA på utkikk etter politisk musikk. Og ikke minst: farlig musikk.Prosjektet har ikke vært uten kontroverser. Moddi møtte selv stengte dører da han ville fremføre Pussy Riots «Punk Prayer» i en kirke i Varanger. Noen måneder senere ble han tvunget til å droppe samme sang fra konsertene sine, etter at russiske diplomater truet med fengselsstraff for de russiske musikerne som var involvert i prosjektet. Selv på liberale BBC ble prosjektet for sterk kost, der Moddi ble advart om å snakke for detaljert om tekstenes innhold i forkant av en TV-sending.

Likevel har albumet blitt godt mottatt av journalister verden over. «Et kjærkomment bevis på musikkens kraft til å utfordre makthaverne» skrev The Guardian, mens både Aftenposten, Dagbladet og Gaffa rullet til terningkast fem.Når Moddi returnerer til Kirkhelleren for andre gang, er det i samspill med et av kontinentets fremste strykerensembler, Trondheimsolistene. Sammen gjenskaper de magien fra albumet, og tilfører nytt liv til sanger som egentlig skulle vært glemt.